“Life is a scene and we are the actors.”

Toneel

toneel breed

Zoals vele anderen was ik als kind ook veel toneelstukjes aan het spelen. Samen met mijn zussen en nichtjes en neefjes deden we dat dan voor de familie. Maar hoe leuk ik het ook vond, hoe vaak ik ook scènes van tv-series 1000x bekeek om te zien hoe ze acteerden en hoe vaak ik ook grote stukken van musicals uitschreef in een schrift, ik durfde niet op toneelles. Toen iemand met mij mee wilde naar een toneelcursus bij USVA Groningen ben ik niet meer gestopt. Ik deed een andere cursus bij het Prinsentheater Groningen en werd toegelaten tot de 4-jarige opleiding, de Theaterschool voor Volwassenen. Nadat ik dat heb afgrond, speelde ik in het toneelstuk 'Cerro Rico, de berg die mensen eet'. Vervolgens deed ik auditie bij GOOV Muziektheater en ik werd aangenomen. Daar speel ik nog steeds.

personages website

 
'Door weer als een kind te zijn word je creatief' ~Osho~
Op deze tekening die ik rond mijn 10e maakte, kun je zien dat ik niet het tekentalent van de familie was. Maar daar gaat het hier niet echt om. Ik was vooral bezig met het bedenken van de personages. Hier bedacht ik er 22 die ik allemaal opvoerde voor mijn zusje en haar vriendinnen. Ik bedacht een verhaal waar deze 'personen' stuk voor stuk een rol in speelden. Toen vond ik dat geweldig om te doen en eigenlijk is dat niet veranderd.

GOOV Muziektheater

toneel 5

Toneel, zang en dans komen samen bij musical. Sinds begin 2016 speel ik bij muziektheater GOOV (Groningen). In mei 2016 hebben we opgetreden in het Der Aa-Theater met musicalnummers. Daarna werkten we aan de musical over het leven van Jacques J. d'Ancona. Ik speelde o.a. de rol van Jacques. De première was op 14 september 2017, waar Jacques d' Ancona en vrienden als Joop van den Ende en Henny Huisman aanwezig waren. In januari 2018 speelden we nog een reeks voorstellingen in de Stadsschouwburg in Groningen. 2016 tot nu.

Theaterschool (TSV)

toneel 1

Bij de Theaterschool voor Volwassenen (TSV) in het Prinsentheater Groningen heb ik 5 jaar lang toneel gespeeld. Eerst een introductiecursus en doen mocht ik de 4-jarige opleiding doen. Elk jaar bestond uit drie blokken waarna een beoordeling volgde. Je kreeg te horen of je door mocht of niet. In die jaren kwam het volgende aan bod: improvisatie, beweging, tekstbehandeling, acteertechniek, rolopbouw en samenspel. Na de eindvoorstelling in het 4e jaar kreeg ik mijn diploma. 2010 - 2015.

Voorstelling Cerro Rico

toneel 2

Na de TSV hoorde ik via via dat er audities werden gehouden voor een benefietvoorstelling. Ik deed auditie en kreeg de rol van Margaritha, de dochter in een mijnwerkersfamilie. De voorstelling Cerro Rico, de berg die mensen eet gaat over keuzes en twijfel. Over hoop en wanhoop en het vechten voor een beter bestaan. De opbrengst van de avond ging naar de Groninger stichting Amigos de Potosí. We traden op op de Drafbaan in Stadspark (Groningen). 2015.

Vakantiespeeldagen Bedum

toneel 3

In 2013 werd ik gevraagd om de verhalenverteller te zijn tijdens de musical van de Vakantie- speeldagen in Bedum. Elk jaar worden er door kinderen van de basischool hutten gebouwd en kunnen ze meedoen aan de musical tijdens de slotavond. Ik vertel het verhaal en de kinderen beleven het. Inmiddels heb ik het drie keer gedaan (in 2014 was er geen musical). Als afsluiting doe ik met de kinderen dan een einddans. 2013, 2015, 2016.

Korte film: Knalfeest

toneel 4

In 2013 mocht ik meespelen in de eindexamenfilm 'Knalfeest' van Casper van Oort. Ik speelde Lotte, de vriendin van één van de hoofdpersonages. Het was een kleine bijrol, maar wel bijzonder om een keer mee te maken. De manier van spelen is in film natuurlijk heel anders. Het moet veel kleiner. Het maken van een film heeft mij eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Voor of achter de camera. Een mooie ervaring is het zeker.  2013.

Video's: Toneel